pátek 8. února 2013

Jak jsme chutnali Itálii: Špagety s mořskými plody

V minulém článku z mini série Jak jsme chutnali Itálii jsem avízovala nějakou dobrotu z mořských plodů. Neuplynulo ani moc času, a je tady. Tentokrát jsou to špagety s mořskými plody v rajčatové omáčce s čerstvou petrželkou. Pro italskou kuchyni je typické tzv. "simple and easy". Tím myslím, že jednoduchá a nepoužívá velké množství surovin a dochucovadel. Drží se základních surovin a s nimi dokáže mnoho. Rajčata, česnek, pasta, olivový olej, čerstvé bylinky, ryby... 
Následující fotka přesně vystihuje to, co jsem se doteď pokoušela slovně popsat. 

Začnu popisovat pěkně podle fotky a to, co se mi na fotku nevešlo (nebo to, co jsem tam zapomněla položit) připíšu nakonec. 

Špagety s mořskými plody:
  • 300 g mořských plodů - ideálně mix
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2-4 stroužky česneku
  • svazek čerstvé plocholisté petrželky
  • špagety
  • pepř + sůl
Ale také:
  • olivový olej
  • 1 dcl bílého vína (není nutné)
  • 1-2 dcl rybího/kuřecího vývaru
  • parmazán na dozdobení na talíři



Postup je opravdu jednoduchý. Začneme tím, že si na pánvičku dáme přiměřeně oleje, na kterém osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, když začne chytat trošku barvu, přidáme k ní 2 stroužky česneku na plátky pokrájeného. Kdo má rád pikantní, může v této fázi přidat trochu mletého chilli. Jakmile začne česnek vonět, přidáme do pánvičky rozmrazené okapané mořské plody a pěkně je promícháme. Posolíme, popepříme a můžeme přilít bílé víno a vývar. Průběžně mícháme a když se nám alkohol z vína odpaří, přidáme do pánvičky i sekaná rajčata z konzervy. 

V létě bych samozřejmě preferovala čerstvá rajčátka, ale to co se teď dá koupit v obchodech nemá s rajčaty nic společného. Většinu petrželky si na drobno nakrájíme a vmícháme do omáčky. Krásně celou provoní. Teď nastává doba ochutnávání, přidávání koření, případně cukru na zmírnění kyselosti omáčky a pokud se někomu zachce, trocha čerstvě namačkaného česneku je taky fajn. Pokud jsme spokojeni s chutí, omáčku můžeme odstavit z ohně. 

Mezi tím si dáme do velkého hrnce vařit vodu se solí a lžičkou oleje, a klasickým způsobem uvaříme špagety. Ale žádné rozvařené žížaly, pěkně na skus, ať z toho nemáme kaši. 

Servírování už je na každém z nás, kopička těstovin na talíř, na to omáčka, a jako bonus parmazán. Buď strouhaný, nebo na hoblinky. Teď také přijde ke slovu zbylá petrželka, kterou natrháme nebo nakrájíme na kousky a výsledné dílo završíme :-) 

Naše večeře vypadala takto a byla výborná! 

Opravdu výborná... 


Dobrou chuť, a pokud budete zkoušet, určitě mi nezapomeňte napsat, jak jste dopadli a jak Vám chutnalo. Nebo mi třeba jen napište, jak je rádi připravujete Vy :-)

3 komentáře:

  1. Ty mořské potvůrky vypadají hodně chobotnicově tak nevím jestli je strčit do pusy :-)
    Krevety už jsem si jednou zobla, jenže mi to přijde všechno jako divná žoužel :-).
    Hotové to vypadá náramně.

    OdpovědětVymazat
  2. Na mořských potvůrkách hodně záleží, jak se udělají. Když to někdo po..kazí, tak místo mořských plodů má gumové hračky. Takže si asi měla smůlu na špatně připravené krevety:) Ale třeba to někdy zkusíš znovu a budeš překvapená:)

    OdpovědětVymazat