středa 16. prosince 2015

Slaný cuketový koláč

U nás v práci se před Vánoci vyloupla taková sympatická soutěž - Baking contest a jak už název napovídá, bude to o pečení nějaký dobrot. Soutěž bude trvat 10 týdnů a prostřídá se 5 sladkých a 5 sladkých pečících dobrůtek. Po mrkvovém dortu, francouzských sýrových Gougères (houstičky z odpalovaného těsta) a Red Velvet cupcake vyšla řada na mě a na zadání - "Slaný cuketový dort/koláč".  Provedla jsem velký research co se surovin a vzhledu týče, protože do takové soutěže přeci nemůžu přinést kdeco :) Takže výsledek je kombinace vzhledů z Pinterestu, receptů z českých Apetit a Albert časopisů a nápadů z anglicky psaných stránek, to vše ze surovin, které jsem chaoticky nakoupila při rychlém vběhu do obchodu. 
A jelikož můj koláč, nebo chcete-li quiche, vyhrál, tak se s vámi musím podělit o recept, dokud ještě sídlí zčerstva v mé hlavě :)


Pokud tedy máte rádi cuketu a jste trpělivý, můžete se mnou inspirovat a udělat si vlastní vítězný koláč, který chutnal i zapřísáhlým masožravcům. 
 
Na koláč do jedné oválné zapékací misky potřebujete:
  • 350 g listového těsta
  • 100 g měkkého sýra (žervé, čistý tavený, Philadelphia...)
  • 100 ml smetany (13% - 30%)
  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 100 g anglické slaniny v celku
  • 2-4 lžíce tvrdého sýru (Parmazán, Grana Padano, Pecorino atd.)
  • 3-4 stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený rozmarýn
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chili 
Jako první si připravíme krémový základ. Do mísy vhodné na šlehání vyklopíme měkký sýr, přidáme smetanu, vejce, 2 stroužky utřeného česneku, půlku rozmarýnu nasekaného na drobno a koření dle chuti a uvážení a rozmixujeme/rozšleháme do hladké krémové konzistence. 
Ochutnejte a dochuťe podle sebe, myslete na to, že cuketa sama potřebuje víc koření, tak se nebojte trošku přisolit, nebo přidat česnek, pokud máte rádi :)

Anglickou slaninu si nakrájíme na tenké dlouhé špalíčky, aby se daly vložit do středu ruličky z cukety. Připravte si škrabku, se kterou půjdou z cukety odkrajovat tenké plátky, mě se nejvíc osvědčil tento typ. Dobře se s ní manipuluje a dělá proužky tak akorát silné, aby byly tvárné ale nelámaly se.

Nyní už nezbývá nic jiného, než si z listového těsta vyválet korpus a usadit do zapékací mísy/koláčové formy. Těsto vyválíme tak na půl centimetru maximálně a dno propícháme lehce vidličkou. Krémový základ natřeme rovnoměrně na dno a tím bude jednodušší část receptu za námi. 

Cukety si omyjeme, ukrojíme jim prdelky a pokud jsou větší, podélně rozkrojíme na poloviny. Škrabkou začneme odlupovat dlouhé plátky cukety, aby nám na jedné straně zůstala krásná tmavě zelená linka. Jako bysme cuketu chtěli nakrájet na plátky, ale použili místo toho škrabku. Když máme dostatečnou zásobu proužků, vezmeme si vždy jeden špalíček anglické slaniny, položíme na kraj cuketovéh proužku a zarolujeme. Hotovou ruličku zapíchneme do krémového základu v misce/formě. 




Pokračujeme s motáním, dokud nezaplníme celou plochu budoucího koláče. Někdy v půlce zaplňování si zapneme troubu na 200-220°C. Potom si smícháme cca 2 lžíce olivového oleje, jeden utřený stroužek česneku, zbytek rozmarýnu a koření a mašlovačkou opatrně potřeme vrchy cuket a okraje těsta. Jako poslední tečka přijde tvrdý sýr, kterým posypeme vrch koláče, ale jen tak, aby cuketové ruličky byly stále ještě vidět (když jsme se s nimi tak mazlili).



Koláč vložíme na prostřední příčku v troubě (dáme si pozor, aby trouba hřála rovnoměrně z obou stran, ne jako u mě, jen shora) a necháme péct 30-40 minut minimálně. Řídíme se i okovidným testem - když je slanina krásně dohněda stejně jako okraje koláče, je pomalu nejvyšší čas vyndavat.


Koláč nechte chvíli odstát a můžete se do něj pustit, skvělý je však i druhý den, studený. 

Dobrou chuť


Malý tip pro lenochy - pokud se vám nechce motat s ruličkama, můžete proužky cukety jen umělecky naklást na sýrovou vrstvu a slaninové špalíčky rozohodit po povrchu. Chuti to nikterat neubere a vám ušetří spoustu času :-)

2 komentáře: