středa 24. února 2016

Mac & Cheese aneb Makarony se sýrem

Mac & Cheese neboli makarony se sýrem je jídlo anglického původu sestávající se z těstovin a sýrové omáčky. Tradičně se podává jako jídlo z jednoho hrnce zapečené v troubě, ale možností přípravy a podávání je nesčetně - můžete jej dělat v pánvi bez zapékání, nebo i z předpřipravené směsi. Američané považují makarony se sýrem za tzv. comfort food - jídlo, které vás pohladí po duši, utěší, vyvolává nostalgické vzpomínky. Prostě, když je vám pod psa, tak si uděláte makarony se sýrem :-) Divili byste se, ale takové makarony se sýrem mají svojí historii, a velmi bohatou, začínající ve 14. století. 

Já jsem prvně toto jídlo jedla v Anglii, připravené mojí americkou host mummy, takže v podstatě originálně nejoriginálněji, jak jsem vůbec mohla. Od svého pobytu v Londýně jsem ale toto jídlo neměla a tak nějak uzrál čas si ho znovu udělat :) 



 Na velkou zapékací misku (cca 4-5 porcí) budete potřebovat:
  • 300 g těstovin (macaroni, kolínka, atd)
  • 400 ml mléka
  • 2 šálky strouhaného čedaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • navíc: uzené maso, šunka, zelenina
  • tuk a strouhanka na vymazání mísy 

Jako první si dáme vařit vodu na těstoviny a rozehřívat troubu na 180-200° C . Těstoviny uvaříme jako obvykle v osolené vodě. Sýr (nejlepší je čedar, pokud nemáte, lze použít i jiný s výraznější chutí) si nastrouháme na hrubém struhadle a případnou uzeninu na drobné kostičky.

Ve větším hrnci (abychom v něm nakonec mohli vše smíchat) rozehřejeme máslo a přisypeme hladou mouku. Vytváříme klasickou jíšku. Metličkou mícháme 3-4 minuty, aby se mouka řádně osmažila.  K usmažené zlatavé jíšce postupně přiléváme mléko a metličkou šleháme, aby se nevytvořily hrudky. Společně necháme provařit a do vzniklé směsi můžeme nastrouhat muškátový oříšek, samozřejmě, kdo nemá rád, nemusí. Přidáme jeden šálek strouhaného sýra a na mírném plameni necháme rozpustit. Dochutíme solí a pepřem.

Do hrnce k omáčce vsypeme uvařené těstoviny (a případně uzeninu) a důkladně promícháme, aby se omáčka dostala všude po povrchu těstovin. Vznilou lepkavou směs rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku či zapékací mísy a povrch posypeme druhým šálkem sýra.  



V rozehřáté troubě pečeme 20 - 25 minut, dokud není povrch zlatavě-hnědý a sýr a omáčka nebublá :-) Pak je dobré nechat těstoviny chvíli odpočinout, aspoň deset minut, klidně déle, aby držely pohromadě. Každopádně, je to jídlo, které se dá jíst lžící, takže když se vám při servírování rozpadne, vůbec nevadí :)  



Pokud máte chuť na změnu nebo na nějakou zajímavější variantu, nebála bych se chili papriček, bazalky a cherry rajčátek, kukuřice či zelených fazolek, kousků kuřecího masa nebo třeba mozzarelu na kostičky vmíchat k těstovinám, posypat hrubší strouhankou a parmazánem... A určitě by mě i vás napadlo spoustu dalších možností. Chuti a náladě se meze nekladou! 

2 komentáře:

  1. Jé, vy si dáváte do nosu. Vypadá to dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je chvilka času, tak se musíme maličko rozmazlovat :)

      Vymazat