neděle 10. dubna 2016

Makovo-švestkový koláč bez mléka

Znovu jsem řešila situaci, kdy jsem měla chuť na něco dobrého, ale skoro nic z běžně kupovaných věcí nemůžu. Buď je to kynuté, nebo to obsahuje mléko či výrobky z něj. Tak mi nezbylo nic jiného, než si zase upéct něco sama. Švestky a mák jsou skvělá kombinace, ba přímo dokonalá. A jelikož mám ještě zamrazené zásoby moravských švestek (ano, těch co neskončily tekuté) a nedávno jsem si koupila makovou mouku od Dědoleje, nebylo co dalšího řešit :-)


Na koláč do formy o průměru 26 cm potřebujeme:
  • 15 menších švestek
  • 125 g cukru
  • 2 vejce
  • 50 g makové mouky nebo mletého máku
  • 75 g polohrubé mouky
  • 1/2 dcl vroucí vody
  • 1/2 dcl oleje
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 1 lžička Voňavého pečení s vanilkou od Antonína 
  • olej, mouka na vymazání
 Troubu rozehřejeme na 180 - 190 °C. Formu na koláč vymažeme a vysypeme moukou. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny podélně. 

Oddělíme žloutky od bílků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Odložíme do lednice. Připravíme si půl deci vroucí vody, tu vyšleháme se žloutky do pěny a postupně přišleháváme cukr, dokud nevznikne světlá lehká hmota. Po troškách přiléváme olej a stále šleháme. 

Smícháme si mouku, makovou mouku či mletý mák a lžičku voňavého koření od Antonína (není nutná, samozřejmě, lze nahradit třeba trochou vanilkového extraktu nebo vanilkovým cukrem). Suchou směs stěrkou vmícháme do vaječné pěny a důkladně propojíme. 

Z lednice si vyndáme bílky, opatrně je překládáním vpracujeme do těsta. Hotové těsto nalijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a povrch poklademe čtvrtkami švestek. Povrch můžeme posypat dodatečnými 2 - 3 lžícemi cukru a dáme péct na 30-40 minut. Určitě zkoušejte párátkem nebo špejlí, jak je koláč propečený.





Pak už jen nechat aspoň trochu vychladit a pusťte se do něj :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat