středa 25. ledna 2017

Celerovo-mrkvová pomazánka

Právě se nacházíme v tom období roku, kdy všude řádí spousty bacilů, kdekdo prská kolem sebe a my, ač třeba nechtěně, konzumujeme méně vitamínů, než v létě. Není nic jednoduššího, než si dopřát vitamínovou a výživnou bombu v podobě lahodné a zdravé pomazánky. A nepotřebujte na ní nic, co byste běžně doma neměli. Mrkev a celer. A věřte mi, tahle pomazánka je fakt skvělá.



Surovin je opravdu jen pár a jsem přesvědčená, že je máte doma ve stálé zásobě:
  • 1/4 většího celeru
  • 2 mrkve
  • 250g tvarohu
  • jogurt či zakysaná smetana
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, citron
  • hrst vlašských ořechů
  • zelené bylinky - řeřicha, listy řapíkatého celeru...

Celer a mrkev očistíme a nastrouháme na jemno do jedné misky. Zakápneme citronem, solí a pepřem. Přidáme prolisovaný česnek a smícháme. Potom vmícháme tvaroh a dle potřeby rozředíme jogurtem. Ořechy posekáme na menší kousky a přidáme do pomazánky. Podle chuti přidáme sůl a pepř a čerstvě posekané zelené bylinky. 

Jako příjemné vylepšení je výborné do pomazánky přistrouhat přibližně 50-100g tvrdého sýra - například goudy. U nás frčí ještě trocha chili ;-)

Skvělé na domácím chlebíku, na toustu, čerstvém křupavém rohlíčku či celozrnné bagetě. Vlastně skoro na všem :) 




Žádné komentáře:

Okomentovat