pondělí 23. ledna 2017

Dort k 1. narozeninám - Borůvkový puntíkáč

Je to až neskutečné, ale doma se nám z miminka stal velký kluk, který o víkendu oslavoval svoje první narozeniny. A aby si takovou oslavu pořádně užil, chtěla jsem pro něj udělat takový dort, aby byl krásný na pohled, dobrý na chuť, parádní na patlání a vhodný pro ročního klučíka. Inu, dala jsem se do hledání a nechala se inspirovat dortem Madame Coquette, a jen s mírnými obměnami pro Vojtíka upekla :-) 



Suroviny na dort jsou vybrané tak, aby byly vhodné pro malá miminka, ale jsou překvapivě chutné i pro dospělé. Alespoň nám také moc chutnal.

Na korpus:

  • 3 banány
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku jablečného pyré 
  • 1 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce lesních borůvek

Na krém:
  • 2 velké bílé jogurty
  • 1 lžíce agávového syrupu

Na ozdobu:
  • borůvky (či jiné ovoce dle sezény a chuti) 
  • Relax kapsička Malinová
Krém je třeba si připravit už den dopředu. Oba jogurty smíchejte v misce, vezměte sítko, vyložte jej plátýnkem, plínkou nebo čistou jemnou utěrkou a jogurt do něj přesuňte. Postavte na misku a celé dejte do lednice. Teď na jogurt můžete na celý den zapomenout, on si bude v lednici tiše odkapávat a krásně zhoustne - vyrábíte v podstatě domácí lučinu/ labneh

Troubu si rozehřejte na 180°. Na těsto si rozmixujeme banány, jablečé pyré a žloutek, pro barvu jsem přidala 3 lžíce borůvek (bohužel to uplně barevně nevyšlo). Vyšleháme si sníh ze zbylého bílku.  Do ovocného pyré vmícháme mouku se sodou a nakonec zlehka i bílkový sníh. Plech vyložíme pečícím papírem a těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě po celé ploše ve výšce alespoň jednoho centimetru. Pečeme 15 - 20 minut. 



Ze zchladlého korpusu si podle misky nebo velkého hrnku vykrojíme alespoň 4 kolečka. Já švindlovala a páté "kolečko" poskládala z ořezků :-) 

Nyní je čas na jogurtový krém - vyjdete z plátýnka, a rozmíchejte do hladka s jednou lžící agávového syrupu. Kompletace dortíku už je jednoduchá, na talíř dáme první kolečko, potřeme krémem, z ovocné kapsičky na krém uděláme spirálku a položíme další patro. Poslední patro samozřejmě už malinovým pyré nezdobíme, ale zbytkem krému potřeme vršek i boky dortíku. A zdobíme vybraným ovocem. Já si vybrala kanadské borůvky a výsledek můžete vidět na fotkách. 



Pokud ještě váháte, jaký dort pro vašeho oslavence, rozhodně hlasuji pro tento. Nadšení v jeho očích, když uloupl první borůvku, když zabořil ruce do krému nebo když se do dortu zakousl a byl špinavý až za ušima, to je k nezaplacení! A hlavně, je to tak zdravé, jak jen může být. A pokud máte problém s vejcem, klidně jej vynechte a přidejte ještě jeden banán :-) 


1 komentář: