pátek 17. února 2017

Domácí jogurt

Domácí jogurt je výborná věc, jednoduchá a nepotřebujete na ní spoustu dalších věcí, jako když chcete vyrábět sýr. Jediné, co takový jogurt potřebuje je trochu tepla a času. Pokud máte malé mimčo, nebo už velkýho kluka či holčičku, tak spotřeba bílých jogurtů, alespoň u nás, rapidně stoupá. A kdo to má pořád kupovat a tahat z obchodu? Dneska vám ukážu, jak si skvělý bílý jogurt dělám doma :-) 


Na 1 litr jogurtu potřebujete:

  • 1 l čerstvého mléka
  • 2 lžíce kvalitního živého jogrutu (Hollandia...)
  • teploměr, skleničky s víčkem

Hrnec, ve kterém budeme ořhívat mléko si řádně vypaříme, aby byl dostatečně čistý. Deci vody asi pět minut na plno vařte v hrnci. Stejně tak skleničky, ve kterých bude jogurt zrát vymyjte horkou vodou. 

Použijte mléko nejlépe čerstvé ze dvora, kdyby nebyla možnost, tak třeba z automatu, kterých je poslední dobou všude dost, nebo alespoň čerstvé mléko z lahve z obchodu. Mléko dejte hřát na 95 °C a na této teplotě ho udržujte po dobu 5 sekund a následně ho co nejrychleji zchlaďte přibližně 45 °C. To se dobře dělá ve dřezu napuštěném studenou vodou. 

Jakmile teplota mléka dosáhne požadované teploty, vmíchejte metličkou 2 lžíce jogurtu s živou kulturou. Takto naočkované mléko rozdělíme do skleniček a zavíčkujeme. Vezmeme si  větší pet lahev a napustíme ji teplou vodou z vodovodou a všechny skleničky i s pet lahví zachumláme do peřin. Jogurty necháme spinkat šest hodin v teple. Po šesti hodinách je přendáme do lednice, kde je necháme dalších 12 hodin chladit. 

Nakonec jogurt baštíme :-) S cornflakes, domácí zavařeninou, sušenkami, nebo jen tak, čistý. Jogurt je krásně tuhý, při zamíchání krémový, chutná stejně jako jakýkoliv jiný jogurt z kelímku. 




Při výrobě jogurtu je třeba dbát na čistotu a na přesné teploty, jinak vám místo jogurtu může vzniknout slizké mléčné "cosi" :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat