úterý 7. února 2017

Ořechová granola s čirokem a quinoou

Čas od času člověk dostane chuť na něco sladkého k snídani, ale zároveň nechce příliš hřešit. Taková kombinace křupavé ořechové granoly s jogurtem nebo tvarohem a k tomu čersvé ovoce. To zní jako perfektní recept na perfektní snídani. Co myslíte? A úplně nejlepší je, že si takovou granolu můžeme klidně udělat doma, dáme si do ní přesně to, co máme rádi a víme naprosto jistě, že v ní není nic špatného. A co víc si od snídaně přát? :) 





Co potřebujete na velkou 2l dózu granoly:

  • 4 hrnky vloček (ovesné, žitné, pšeničné...mix)
  • 2 hrnky ořechů
  • 1/2 hrnku čiroku
  • 1/2 hrnku quinoy
  • 1 hrnek semínek (dýně, slunečnice, chia...)
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 1/2 hrnku agávového syrupu/medu
  • 4 lžíce rozehřátého kokosového oleje
  • dle chuti: rozinky, sušené ovoce, kakaové boby, kousky čokolády...

Troubu rozehřejeme na 170° a plech si vyložíme pečícím papírem. Mě vyšla dávka na 2 plechy. Quinou propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme vykapat. Zbavíme se tak hořké pachuti, kterou by si neopláchnutá nesla sebou. 

Jednoduše si všechny suché suroviny smícháme ve větší míse, přidáme jablečné pyré, syrup/med a kokosový olej. Znovu promícháme, aby mokré suroviny co nejlépe obalily vločky a oříšky a začaly se tvořit hrudky. V případě potřeby přidáme pyré nebo syrup (to podle toho, jak moc chcete sladkou granolu mít). 




Rozprostřeme na plech(y) a dáme do trouby na 20-25 minut. V průběhu pečení 2x-3x prohrábneme a otočíme, aby se granola opekla z obou stran. 


Když jsme spokojeni s výslednou barvou a granola drží v hrudkách a je suchá, necháme pootevřená dvířka trouby a necháme plechy ve vyplé troubě vychladnout. Nakonec granolu nalámeme na menší kousky a uložíme do těsnící dózy, aby nám nezvlhla. 

Granola je výborná do jogurtů, k tvarohu, s mlékem, k ovocným salátům, nebo jen tak, jako mlsání ;-) 




Co je to granola už určitě všichni víte - je to zapečené müsli. Tedy křupavé a voňavé, plné oříšků, ovesných vloček a jiných dobrot jako rozinek, sušeného ovoce, čokolády.

Čirok, to už je možná trošku oříšek. Čirok je bezlepková obilnina s vysokým podílem kvalitních bílkovin - podobně jako třeba quinoa. Má však navíc antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík) a vysoký obsah vlákniny. 

No a quinoa? Ta se v poslední době skloňuje ve všech pádech a určitě už jste na ní narazili v nějakém receptu. Quinoa je pseudoobilovina, jsou to zrníčka, která se využívají jako ostatní obiloviny. Obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku. Mohla bych tu o ní psát pochvalný celý článek. Zkrátka je v ní samá dobrota :) 
A když dáme tohle všechno dohromady, přidáme nějaké ty vločky a hodně ořechů, nemůže přeci vzniknout vůbec, ale vůbec nic špatného :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat