pondělí 22. ledna 2018

CIZRNOVÉ SUŠENKY

Cizrna je skvělá surovina, dá se dělat na slano jako křupání k televizi, dá se z ní dělat třeba polévka, přidat do curry, rozmixovat na hummus či jinou pomazánku, přidat do téměř každé masové směsi, udělat z ní falafel. Funguje taky na sladko, třeba jako základ pro těsto na Blondies a nebo třeba jako.... sušenky :-) 

Tyhle sušenky jsou bez přidaného cukru, bez mléčných výrobků - tudíž bez laktózy a jsou přirozeně bez lepku, protože neobsahují ani stopu jakékoliv mouky. Teď možná krčíte nosy a říkáte si, jak něco takového může chutnat? 

Světe div se, s rozinkami a ořechy naprosto skvěle! 



Cizrnové sušenky
Čas přípravy: 50 minut (20 minut příprava + 30 minut pečení)
Porcí: 12-16 sušenek

  • 1 plechovka cirzny
  • 2 vejce
  • 3-4 lžíce arašídového másla
  • na oslazení: stévie/flavdrops/datlová pasta
  • ochucení: skořice/vanilka/kakao
  • na ozdobu: ořechy, rozinky, semínka


  1. Troubu rozehřejeme na 180°C. 
  2. Cizrnu vyklopíme do cedníku a pořádně proplácheme, přendáme do mixéru.
  3. Přidáme 2 vejce, arašídové máslo a sladidlo dle chuti - já použila asi 4 kapky flavdrops Toffee a cca 2 lžíce datlové pasty. 
  4. Pokud chceme těsto něčím dochutit, přidáme cca 1 rovnou kávovou lžičku skořice nebo lžíci kakaa či vanilkovou esenci/čerstvá zrníčka/vanilkovou pastu.
  5. Rozmixujeme do co nejhladší hmoty.
  6. Ořechy posekejte na menší kusy, přidejte rozinky a zamíchejte už jen lžící.

  7. Tvořte kopečky těsta na pečícím papíru a trochu je lžící rozetřete do tvaru sušenek.

  8. Sušenky už nenabudou, tak není třeba je dávat příliš daleko od sebe.

  9. Pečeme přibližně 30 minut, dokud sušenky nezezlátnou a nejsou na povrchu křupavé.
  10. Necháme vychladit a nebo si je klidně dáme ještě teplé. 




Šušenky jsou příjemně nasládlé, s ořechovou chutí díky přirozené chuti cirzny a arašídovému máslu. Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné. Podle velikosti placiček si určíte i stav propečení a tedy následné křupavosti :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat